Organizare mobila bucatarie

Reguli pentru mobilarea unei bucatarii eficiente si moderne

Mobila de bucatarie este cea mai complexa mobila din intrega casa, deoarece este si cea de la care se cere cel mai mult. Aceasta trebuie sa incorporeze o multime de electrocasnice, sa ofere posibilitatea unor actiuni rapide si eficiente si evident, sa arate bine. Alegerea mobilierului de bucatarie poate sa fie destul de dificila, tocmai pentru ca este total diferita de restul mobilei din casa.

Bucatarie eficienta

Cu totii ne dorim o bucatarie cat mai eficienta, mai ales cei care iubesc sa gateasca. O bucatarie eficienta insa, implica o serie de reguli si de solutii mai mult sau mai putin inedite, care pot duce la o fluidizare extrem de mare a fiecarei activitati din acest spatiu de lucru si evident, la preparate delicioase, in fiecare zi. Eficienta unei bucatarii este data, in primul rand, de modul in care sunt asezate aragazul, chiuveta si frigiderul.

Care sunt principalele sfaturi pe care trebuie sa le iei in considerare in amenajarea bucatariei?

  • Opteaza pentru mobila la comandaNu trebuie sa te apuci sa reinventezi roata si sa desenezi piese de mobilier fanteziste, doar pentru a fi unic. Poti sa te inspiri dintr-o multime de idei care se gasesc in magazinele de mobilier, insa este bine sa personalizezi fiecare detaliu in functie de necesitatile tale. Fiecare bucatarie este unica, in functie de spatiul pe care il are la dispozitie, de marimea ferestrei, de modul de acces in ea si evident, de cerintele pe care le are principalul utilizator. Este motivul pentru care este bine sa iti iei un punct de reper, al unei bucatarii care te atrage si sa o modifici pana la punctul in care ti se pare perfecta.
  • Alege materialul in functie de eficienta lui. Daca pentru un dormitor, lemnul masiv este perfect sau chiar si palul netratat foarte bine, in bucatarie lucrurile staun cu totul si cu totul altcumva. Este bine sa optezi pentru mobilierul tratat chimic si pentru cat mai multe detalii din metal, inox sau sticla. Aceste elemente nu se pateaza, sunt rezistente la foc si la umezeala si nu necesita o ingrijire foarte mare. Pe langa asta, sunt si destul de ieftine.
  • Tine cont de detalii. Detaliile fac diferenta atunci cand este vorba despre bucatarie. De la corpurile de iluminat, pana la accesorii mici si mari, toate trebuie sa se completeze perfect si sa ofere eficienta. Daca un telefon de ultima generatie poate sa fie un moft, in bucatarie, un aragaz de ultima generatie este cat se poate de util si poate sa iti ofere o usurinta deosebita in momentul gatitului.
  • Acorda o atentie sporita esteticii. Evident, conteaza foarte mult si partea estetica a bucatariei. Culorile, formele pieselor de mobilier , finisajele si modul in care sunt asezate accesoriile, toate pot contribui la confortul vizual. Evita un amalgam de culori, incercand sa optezi pentru o bucatarie in 2, maxim 3 culori. Chiar daca sunt solutii destul de pretentioase, nu evita negrul si albul, deoarece pot sa fie foarte placute intr-o bucatarie.

Acestea sunt insa partile principale ale unei amenajari ideale. Pentru obtinerea unei bucatarii cu adevarat eficiente, trebuie sa se tina cont si de unele detalii mult mai marunte.

  • Spatiul bucatariei. Nu toate bucatariile sunt asa de mari precum ne-am dori, insa acest lucru nu inseamna ca nu pot fi eficiente. Indiferent de dimensiunea incaperii, poti sa iti comanzi mobilier care sa foloseasca la maxim fiecare coltisor si fiecare spatiu disponibil. Daca alegi o mobila de bucatarie care nu lasa spatiu gol pe pereti vei descoperi mult mai putin praf, mai putina munca pentru curatenie si evident, o estetica mult mai placuta. Dat fiind faptul ca este bucatarie si ca vei avea o multime de elemente care isi vor gasi locul aici, incearca sa utilizezi la maxim fiecare spatiu pentru depozitare. Poti amenaja o bucatarie cu solutii ingenioase de depozitare, care sa joace atat un rol estetic, cat si un rol functional. Spre exemplu, in bucatariile de dimensiuni mici poti folosi suporturile suspendate in tavan, ideale pentru pahare, oane sau cani.
  • Lumina. Bucataria trebuie sa fie un spatiu luminos, care sa creeze un mediu de lucru cat mai placut. Chiar daca lumina naturala nu te ajuta atat de mult precum ti-ai dori, poti sa obtii o iluminare foarte buna si de la surse artificiale de iluminat. Asigura-te ca nlatul, chiuveta si aragazul dispun de surse proprii de iluminare si ca lumina care se afla deasupra mesei poate sa fie controlata cu usurinta.
  • Podeaua. Podeaua bucatariei trebuie sa fie usor de intretinut, sa fie igienica si sa alunece cat mai putin. Este bine sa eviti covoarele, atat din ratiuni estetice, cat si practice. Cel mai bine se preteaza gresia, mozaicul si faianta, deoarece sunt rezistente, sunt igienice si vin intr-o varietate foarte mare de forme si culori. Nici parchetul nu este o solutie rea, insa de multe ori poate sa devina mult prea alunecos.Este esential sa te asiguri ca podeaua este intotdeauna uscata si curata.
  • Alege electrocasnicele incorporabile. Daca iti doresti o bucatarie care sa arate bine si modern, incearca sa alegi electrocasnice incorporabile in piesele de mobilier. Frigiderul, cuptorul cu microunde, masina de spalat rufe sau hota se pot ascunde sub niste blaturi elegante de mobilier, care sa ofere impresia de continuitate.

Bucatarie moderna

Simplu, minimalist, in culori neutre. Asa arata bucatariile moderne, care, de ce sa nu recunoastem, arata impecabil, de cele mai multe ori. Amenajarea lor poate sa ia insa destul de mult timp si sa necesite extrem de multa munca. Daca iti doresti o bucatarie moderna, care sa iti poata oferi atat un aspect vizual placut si curat, cat si eficienta maxima, atunci trebuie sa respecti cateva reguli esentiale.

  • Regula celor 3 elemente. Bucataria are 3 elemente esentiale, in jurul carora se invarte intreaga activitate a celor care isi petrec timpul aici: frigiderul, aragazul si chiuveta. Absolut fiecare piesa de mobilier trebuie sa fie conturata in jurul acestor elemente. Cele 3 elemente trebuie sa fie asezate la o distanta de maxim 3 metri intre ele si eventual, daca bucataria permite, sa fie pe 3 laturi diferite ale acesteia, in asa fel incat sa formeze un triunghi. Scopul este acela de a te misca liber si de a avea intotdeauna toate aceste elemente la indemana.
  • Regula aragazului si a hotei. Alegerea unei pozitii pentru aragaz trebuie sa tina cont de pozitia hotei. Este foarte important ca aceasta sa nu strabata intreaga bucatarie, deoarece nu este nici estetic nici practic. De asemenea, alaturi de hota, tevile de gaz pot juca un rol foarte important in alegerea pozitiei pentru aragaz.
  • Spatiul dintre chiuveta si aragaz. Atunci cand stam in bucatarie, cele mai folosite elemente sunt chiuveta si aragazul. Intre acestea trebuie sa exista un spatiu de lucru de minim 30 de centimetri, in asa fel incat sa nu existe riscul de a stropi chiuveta cu ulei incins sau de a stropi aragazul cu apa. Chiar daca este nevoie de un spatiu intre cele doua elemente, acesta nu trebuie sa fie nici foarte mare, in asa fel incat sa ai mobilitate in momentul in care gatesti.
  • Suprafetele trebuie sa fie cat mai drepte. Toata mobila de bucatarie trebuie sa fie cat se poate de bine slefuita, sa nu aiba aschii in care te poti rani si sa se poata curata cu usurinta. De asemenea, colturile este bine sa fie rotunjite, mai ales daca spatiul bucatariei nu este atat de mare precum ti-ai dori, in asa fel incat sa nu existe niciun risc de accidentare. Chiuveta poate sa fie inclusa in blat, deoarece in felul acesta se evita scurgerea apei pe margini si se protejeaza mobila de umezeala.

Alte articole