Mobilare bucatarie

Mobilarea unei bucatarii de dimensiuni reduse

Bucataria este un loc special, diferit de toate celelalte incaperi dintr-o casa. Aici se gasesc toate alimentele noastre, se pregateste mancarea si de cele mai multe ori se ia masa. Dintre toate incaperile, bucataria pare a fi cel mai greu de amenajat, deoarece aceasta are cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca, indiferent de marimea incaperii sau de forma acesteia: frigiderul, aragazul si chiuveta. Asadar, atunci cand amenajezi bucataria trebuie neaparat sa o faci in jurul acestor elemente indispensabile. Din fericire, optiunile de mobilier de bucatarie din ziua de astazi sunt cat se poate de diversificate iar achizitia mobilierului perfect este mai usoara ca niciodata, in conditiile in care exista mii de sfaturi de calitate pe care le poti gasi online.

Daca bucataria ta nu este chiar atat de mare, demararea amenajarii ei trebuie sa se faca doar in urma unui plan foarte bine facut. Acesta trebuie sa urmeze cativa pasi, care odata ce sunt respectati, pot asigura un spatiu in care poti gati, poti manca si in care iti poti testa talentul  de bucataras.

Care sunt pasii ce trebuie sa fie urmati pentru mobilarea bucatariei?

  • Masoara cu atentie incaperea. Nu trebuie sa achizitionezi o piesa de mobilier inainte de a sti cu exactitate care este spatiul de care dispui. Masoara fiecare particica a incaperii si fiecare spatiu pe care il ai. Eventual, poti sa faci o schita a bucatariei, in asa fel incat sa stii cu exactitate ce ai de cumparat.
  • Fa o schita a spatiului. Al doilea lucru pe care trebuie sa il faci este o schita a spatiului din bucatarie pe care urmeaza sa il mobilezi. O coala de hartie cu un desen de mana, pe care sa se vada cu exactitate punctele importante ale bucatariei ( fereastra, usa de acces, locul in care se afla instalatiile sau directia in care se deschide usa) ar trebui sa fie suficienta. In cazul in care nu iti place cum sunt configurate instalatiile, acesta este momentul in care poti decide daca le modifici sau nu.
  • Stabileste sursele de lumina. Pe langa o fereastra mare, care sa asigure lumina naturala, ai nevoie de surse de iluminat artificiale. Evident, este necesara sursa de lumina centrala, care este montata pe tavan si sunt indicate si niste surse secundare, care sa lumineze diversele zone de lucru, cum ar fi masa sau aragazul. Lumina poate sa fie cea care schimba aspectul bucatariei, asadar, acorda-i o atentie sporita.
  • Stabileste necesarul de prize. In bucatarie sunt folosite o multime de aparate electrice, asadar, ceea ce va trebui sa faci pentru a te bucura de functionalitate maxima este sa stabilesti un necesar de prize si sa te asiguri ca le montezi pe toate inainte de a incepe mobilarea propriuzisa.
  • Alege culorile pe care le vei folosi. Atunci cand alegi culorile folosite in acest spatiu  trebuie sa iei in calcul dimensiunea pe care o are incaperea, stilul pe care il doresti si gradul de luminozitate. Daca starea naturala a bucatariei este ceva mai intunecata, atunci ai nevoie de o paleta luminoasa de culori. Daca ai suficienta lumina, poti opta pentru variantele inchise. In paleta de culori intra o multime de elemente, incepand cu gresia si terminand cu parchetul, peretii si faianta. In cazul in care nu crezi ca te descurci, exista specialisti care te pot ajuta.
  • Noteaza-ti  toate corpurile de care ai nevoie.Vei avea nevoie de corpuri pentru a depozita oalele, tigaile, tacamurile sau alimentele uscate, care nu incap in frigider. De asemenea, va trebui sa ai un corp destinat canilor si paharelor, asadar, este bine sa iei in calcul fiecare detaliu, oricat ar fi de marunt.
  • Alege dimensiunea si forma pieselor de mobilier. Partea cu adevarat grea apare in momentul in care trebuie sa alegi dimensiunea corpurilor de mobilier. Dat fiind faptul ca bucataria are dimensiuni reduse, nu iti permiti sa cumperi corpuri uriase. Acest lucru iti poate da frau liber imaginatiei. Gandeste-te cu atentie la nevoile pe care le ai in bucatarie si la modul in care le poti satisface cu cat mai putina mobila. Alege mobilier care sa poata fi configurat intr-un mod cat mai economic, din punct de vedere al spatiului. Spre exemplu, o mobila dispusa pe colt sau pe trei laturi poate sa faca minuni si iti poate oferi tot spatiul de depozitare de care ai nevoie, fara sa iti solicite prea mult din spatiul Bucatariei. Corpurile suspendate sunt una dintre cele mai bune idei pe care le poti lua in momentul in care ai o bucatarie mica.
  • Alege cu atentie materialul si culoarea mobilierului. Materialul din care este realizata mobila trebuie sa aiba un aspect placut si sa fie de o calitate ireprosabila. De regula, mobila de bucatarie se schimba la peste 10 ani, asadar, vei avea nevoie de un material care sa reziste fara  probleme in tot acest timp . Culoarea trebuie si ea sa ocupe un loc important in decizie. Tine cont de culoarea peretilor, de modul in care este amenajat restul casei si de marimea spatiului de care dispui. Pentru spatiile mici, culorile deschise sunt ideale, in timp ce spatiile mari se pot bucura de culori inchise si foarte puternice.
  • Alege cu atentie fronturile mobilierului. Chiar daca iti plac la nebunie modelele cu foarte multe modele, in cazul unui spatiu mic este mult mai indicata o bucatarie simpla si luminoasa, asadar, niste fronturi din material intr-o singura culoare pot sa faca minuni.
  • Cumpara o mobila cu blat usor de intretinut.Blatul pieselor de mobilier trebuie sa fie cat se poate de rezistent si sa se intretina usor. Acesta trebuie sa fie neted, pentru a elimina riscul de dezvoltare a bacteriilor, trebuie sa fie rezistent la temperaturi ridicate, agenti chimici si evident, umiditate. Blaturile cele mai apreciate in acest sens sunt cele din gradit, ceramica, cuart sau lemn masiv. De asemenea, Pal-ul melaminat poate sa isi faca treaba foarte bine.
  • Nu uita de detaliile decorative. Micile detalii decorative pot sa faca diferenta intre o bucatarie monotona si una impresionanta. Din acest motiv, este bine sa te gandesti la accesorii care sa iti personalizeze acest spatiu si sa te indemne sa stai cat mai mult in el.

Amenajarea bucatariei trebuie sa fie facuta dupa o lunga analiza a fiecarui detaliu, in asa fel incat sa te asiguri ca totul iese perfect inca de la inceput. Chiar daca orice greseala poate sa fie modificata, de multe ori, modificarile sunt costisitoare si extrem de neplacute.

Care sunt greselile pe care ar fi bine sa le eviti in amenajarea bucatariei?

  • Nu bloca spatiul dintre chiuveta, aragaz si frigider. Denumit de specialisti ca fiind triunghiul bucatariei, acest spatiu este cel in care se desfasoara cea mai intensa activitate din incapere. Chiuveta trebuie sa fie intotdeauna in centrul atentiei, deoarece aici vei avea cel mai mult de lucru. Incearca sa ai chiuveta intre aragaz si frigider si sa ai mereu spatiu liber, incat sa ajungi cu usurinta la oricare dintre cele 3 elemente.
  • Nu neglija depozitarea. Bucataria are nevoie de spatiu de depozitare si daca se poate, de unul mare. Va trebui sa iti dotezi piesele de mobilier cu multe sertare si sertarase si sa asiguri spatiu atat pentru alimente, cat si pentru electrocasnice sau uneltele pentru prepararea mancarii. Daca ai o bucatarie mica este bine sa alegi corpurile suspendate, care iti pot oferi spatiul de care ai nevoie.
  • Nu ignora sursa de lumina. Atunci cand manevrezi ustensilele pentru gatit vei avea nevoie, fara doar si poate, de o lumina cat mai buna, asata daca nu iti doresti un accident. Din acest motiv, este esential sa ai cat mai multe corpuri de iluminat, care sa ofere o lumina cat se poate de vie si de placuta. Poti agata corpuri de iluminat deasupra zonelor care necesita o atentie sporita, cum ar fi chiuveta sau aragazul si poti monta spoturi in corpurile suspendate de mobilier.
  • Nu neglija placarea peretilor.Daca vrei o bucatarie curata si placuta pe termen lung, atunci trebuie sa plachezi peretii cu materiale cat mai lavabile. Fie ca vorbim despre o vopsea lavabila de buna calitate sau despre faianta, acestea trebuie sa fie prezente, deoarece este inevitabil ca la un moment dat sau altul sa nu existe pete, iar acestea este ideal sa se curete cat mai usor.
  • Nu evita sa apelezi la niste specialisti in design. Chiar daca ai in minte ceea ce iti doresti de la propria bucatarie, cu siguranta un specialist te poate ajuta foarte mult. Chiar daca, teoretic, economisesti bani alegand sa iti amenajezi de unul singur, in timp poti descoperi ca nu este o decizie prea inteleapta si ca poate genera costuri consistente.

Alte articole